59 yaşındaki Marco Sacco, 2021’de ünlü Piccolo Lago di Verbania restoranında deniz tarağı risotto pişirdi. Ancak yemekler düğüne gelen konuklara servis edildikten kısa bir süre sonra pek çok misafir mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerle hastaneye gitti.
Olayın ardından davalık olan ünlü şef ve restoran müdürü Raffaella Marchetti mahkemede ihmal ve zararlı gıda maddeleri ticareti yapmakla suçlandı.
Hem Sacco hem de Marchetti’ye, düğün çiftine 6.800 pound ve 53 misafirin her birine 200 pound dahil olmak üzere, tazminat olarak 18 bin pound verilmesi için cezaya çarptırıldı. Para cezaları ile beraber ikili, şartlı uzaklaştırmayla birlikte iki ay 20 gün hapis cezası da aldı.
Sacco’nun bilmeden misafirlere servis ettiği Fransa’dan ithal edilen istiridyelerin norovirüs ile enfekte olduğu sonucuna varıldı. İddiaya göre kapalı ambalajın üzerinde bu şekilde kullanımını yasaklayan hiçbir uyarı olmadığından istiridyeler çiğ olarak servis edildi.
Michelin yıldızlı şef, mahkemede kendini daha önce de 3000 benzer yemek servis ettiğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını iddia ederek savundu:
“Üreticinin etiketinde ve ürünün teknik veri sayfasında gösterildiği gibi çiğ olarak yenebilen istiridyeler satın aldık. Bunlar 2015’ten beri kullandığım istiridyeler. Bu tedarikçiden aldığım malzeme ile üç binden fazla yemek servisi yapmışımdır.”
Virüsün bulaştığı yemeğin İtalya’da manşetlere taşınmasının ardından, ülkede çiğ istiridye, midye gibi taze balık yemekleri sipariş etmekten vazgeçebileceğine dair korkular ortaya çıktı.